pühapäev, 10. mai 2015

Surm ja ilu



20. veebruaril välja pandud näitus "Surm ja ilu - gootika kaasaegses kunstis ja visuaalkultuuris" tundus olevat üks populaarsemaid KUMU ekpositsioone terve oma väljapaneku jooksul - juhtusin muuseumi selle aja jooksul külastama vist lausa kolm korda, ning igal korral leidsin kõige rohkem külalisi just "Surma ja ilu" väljapanekuruumidest. Sellest võis kuulda külastajaid rääkimas ka teistes muuseumiruumides, nii positiivses kui negatiivses võtmes.

Näitusel on esindatud mitmed foto- ja videokunstnikud: Ene-Liis Semper, Mark Raidpere, Toomas Kalve, DeStudio, Toomas Volkmann ja Peeter Laurits. Kuraatoriteks olid Eha Komissarov ja Kati Ilves.


"Io". Mark Raidpere. 1997

Raidpere fotoinstallatsiooni sõnumit oli kergem tõlgendada, kui mitmete teiste antud näituse teoste, kuid sellegipoolest ei ole nõnda sünged teemad kunstis üldiselt minu lemmikud.

"Sõjakatastroofid 25 & 28". Gottfried Helnwein. 2010 & 2011

"Kuldaeg I". Gottfried Helnwein. 2003

"Kuldaeg II". Gottfried Helnwein. 2003

Video- ja heliinstallatsioon "Allpool Taevast". Tobias Bernstrup. 2014

"Kuradi Hitchcock". Laurentsius. 2014

Videoinstallatsioon "Viimane ülestõus" AES+F'i poolt. 2005-2007

Jäin seda lühifilmi lausa imestusega jälgima - krüptilist sõnumit ja tähendust videos nähtud tegevuse taga oli keeruline mõista, ning oleksin selle koha peal soovinud giidi seletust. 

Video "Märgistatud". Andres Tali. 2014

"Van Eycki talleke". Andres Tali. 2014

Ka Tali videote ja installatsiooni sõnumit võis erinevalt mõista ja vastavalt oma arvamusele tõlgendada. Ühest küljest võib tall sümboliseerida vägivalla rakendamise mõttetust, kui ka süütuse hävingut, või hoopis enesehävituslikke kalduvusi ning nendega kaasnevat n-ö "karmaringi", milles me ise omaenda korrumpeerunud verd oma kehasse pumpame ja sellel sealt uuesti välja voolata laseme.

Kokkuvõtteks pean tunnistama, et tegu ei olnud minu lemmiku näitusega. Kohati jäid teoste sõnumid liialt kaugeks või arusaamatuks, ning küll mitmekesiste kunstnike ridades jäi minu arvamusel puudu originaalsusest ja heast tehnilisest teostusest. Sellegipoolest oli näituse külastamine huvipakkuv kogemus, kuigi ma ehk seda just soojalt ei soovitaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar