pühapäev, 10. mai 2015

Käsmu Meremuuseum (21.10.13)

Üle-eelmisel aastal Käsmus viibides külastasime grupiga lisaks Viinistu kunstimuuseumile ka kuulsa Kapteniküla meremuuseumit, mis olenemata külastajate väsimusest osutus äärmiselt huvitavaks kogemuseks.
Tegemist on eramuuseumiga, mida omab Aarne Vaik, kes ühtlasi meile külastuse jooksul giidiks oli ning oma varandusest juttu puhus.

NB - Kuna suur osa muuseumis minu tehtud fotodest läks kaduma, kasutan osaliselt pildimaterjali Meremuuseumi kodulehelt (http://www.kasmu.ee/et) Omanikuõigused materjali eest kuuluvad lehe omanikule.

Käsmu Meremuuseum kevadel 2012. Allikas: Aarne Vaigu erakogu, foto Toomas Tuul.
Meremuuseumi hoone

Laevade talvitumine Käsmu lahel, 19.sajandi lõpp

Käsmu sai "kapteniküla" nimetuse just oma ranniku ääres paiknemise tõttu, millest tingituna elas külas palju meremehi ja kapteneid. Linnas ringi kõndides võis näha palju valgeid katuseid, mis pidid märkima kaptenite elukohti (Pakuti, et seda selle pärast, et maja merelt paremini nähtav oleks, kuid giidi sõnul oli põhjuseks see, et laeva värvimiseks kulus valget kõige vähem, mille tõttu jäi seda palju üle - kapten kasutas seda hiljem oma tarbeks).
Maidla mõõk

Kapteni tööriistad ja laevakomponendid

Kapteni töölaud tähekaardi ja tööriistadega vahemaade mõõtmiseks

Meremehe jõulupuu (volditi lahti ja kaunistati jõulude aegu, kuna laevale ei saanud ehtsat kuuske viia)

Laevariistad ja vanad klaaspudelid

Meremuuseumi külastuse tegi eriti vahvaks giid Aarne Vaik (ühtlasi ka muuseumi omanik), kes oskas värvikalt rääkida nii laevakapteni elust ja seiklustest, kui ka kõigi näitusel olevate tööriistade ja jubinate eesmärgist ja funktsioonist. Ta jättis giidina väga positiivse mulje, tänu millele jäid mulle Käsmu Meremuuseumist vaid head mälestused.

PS: Hoovis anti külastajatele võimalus vana aja viikingite kombel viskekirveid loopida (loomulikult märklaua pihta, mitte oma suva järgi), mistõttu võin selle muuseumi külastamist soojalt soovitada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar